Ana Sayfa Son Dakika, TJK dan Haberler 15 Ağustos 2021 603 Görüntüleme

Koşucu Bekir Efendi Koşusu’nu Süpermen kazandı

Koşucu Bekir Efendi Koşusu’nu Süpermen kazandı

İlk profesyonel jokeylerimizden merhum Koşucu Bekir Efendi adına koşulan yarış (KV-7/DHÖ), İzmir Şirinyer Hipodromu’nda saat 19.30’da start aldı.

4+ yaşlı safkan Arap atlarına mahsus olarak gerçekleştirilen bu yarış, 1900 metre mesafe çim pistte koşuldu.

2021 yılı Koşucu Bekir Efendi Koşusu’nu, Şemsettin Toydemir‘in sahibi olduğu Süpermen (Kaizbert – Yüküngel / Araslı) jokeyi Okan Gökçe ile kazandı. Feme Hay.Tar.Ltd.Şti. yetiştirmesi, Yasemin Karaküçük‘ün antrene ettiği 4 yaşındaki al erkek safkan, bu birinciliği ile birlikte kariyerinin 7. galibiyetini elde etmiş oldu.

12 safkanın katılım gösterdiği mücadelede Eser (Joker – Gökçetay / Yalaz) ikinci olurken, Pişkin Kız (Ayabakan – Yekpare / Pir Karaca) üçüncü, Sonemir (Zenginoğlu – Ötiken / Serhanbey) dördüncü, Muslih Ağa (Sönmez – Tigin / Vural) da beşincilikle pistten ayrıldı.

Koşunun galibi Süpermen için bitiriş derecesi 2.08.91 olurken, farklar Boyun – Burun – 1,5 Boy – Burun şeklinde sonuçlandı.

Yarışın ardından düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi Şemsettin Toydemir‘e kupasını Sudi Koşucu verdi.

İncilay Koşucu, günün anlam ve önemine ithafen kazanan safkanın jokeyi Okan Gökçe‘ye bir kamçı hediye etti.

Törene İzmir Hipodrom Müdürü Cenk İşkara ile birlikte davetliler de katıldı.
 

Koşucu Bekir Efendi

1885 yılında Manisa Salihli’de doğan Koşucu Bekir Efendi, Sipahi Ocağı ve Osmanlı Ordusu’nda süvari olarak görev yaptı. 1850’li yıllarda kurulan “İzmir Yarışçılık Kulübü”nde (Smyrna Races Club) önce idman jokeyliği yapan Bekir Efendi, yabancı jokeylerden öğrendiği biniş teknikleri ve özel yeteneğiyle jokey olarak at binmeye başladı. İzmir yarışlarında elde ettiği büyük başarılarla tanınan bir jokey oldu. Bu dönemin en ünlü jokeylerinden olan Rum asıllı jokey Badi ile katıldığı müthiş mücadelelere sahne olan yarışlar unutulmazlar arasına girdi. İzmir’in başarılı jokeylerinden Davut Akdı’nın yetişmesine de büyük katkıları olan Koşucu Bekir Efendi, ayrıca ülkemizi yurt dışında başarı ile temsil eden ilk profesyonel jokey oldu. 1938 yılında aramızdan ayrılan Koşucu Bekir Efendi’yi, anısına düzenlenen bu koşu vesilesi ile saygı ve rahmetle anıyoruz.

Tema Tasarım | AnatoliaWeb