Ana Sayfa Derneğimizden Haberler, Son Dakika, TJK dan Haberler 15 Mayıs 2022 701 Görüntüleme

Binicilerde El Bileğine Yapılan Rutin Bantlamanın Anlık Etkisinin Araştırılması (2.GÜN)…

Bitirme tezi olarak “Binicilerde El Bileğine Yapılan Rutin Bantlamanın Anlık Etkisinin Araştırılması” adlı bir çalışma yürüten İstanbul Kültür Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü son sınıf öğrencisi Begüm ÖZDEMİR derneğimize başvurarak gönüllü jokeyler üzerinde sabah idmanlarında el ve kol eklemleri üzerinde bilimsel çalışma ile bantlama yapmak istediğini bildirmiştir. Derneğimiz yönetim kurulu başvuruyu değerlendirip olumlu görüş bildirdikten sonra derneğimiz danışmanı Ekmel Dizdaroğlu‘nu görevlendirerek ve Türkiye Jokey Kulübü’ne başvurarak gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra 14.05.2022 Cumartesi ve 15.05.2022 Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromunda orta sahada 07.00-10.00 saatleri arasında Sayın Begüm Özdemir tarafından uygulamalar gerçekleştirilmiştir.

Begüm Özdemir‘e annesi Zeliha hanım eşlik ederken, çok sayıda biniciye uygulama yapılmıştır

Gönüllü jokey ve aprantiler üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde jokey ve aprantilerden bu yöntemin bileklerle ve kaslarda rahatlama olduğu bildirilmiştir.

21.05.2022 Cumartesi ve 22.05.2022 Pazar günleri 07.00-10.00 saatleri arasında uygulanmayan jokey ve aprantiler arasında uygulamalar devam edecektir.

Derneğimiz tarafından destek verilen bu uygulamaya destek vermek isteyen üyelerimiz Ekmel Dizdaroğlu‘na 0 553 116 53 97 nolu telefondan iletişime geçebilirler.

14.05.2022 Cumartesi (1.GÜN)

15.05.2022 Pazar (2.GÜN)

Derneğimize başvuru yapan Sayın Begüm Özdemir’in projesi hakkındaki detayları aşağıdaki başvuru dilekçesinden inceleyebilirsiniz.

Jokeyler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne

Ben İstanbul Kültür Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü son sınıf öğrencisi Begüm ÖZDEMİR. Okulumda bitirme tezi yapmaktayım. “Binicilerde El Bileğine Yapılan Rutin Bantlamanın Anlık Etkisinin Araştırılması” adlı bir çalışma yürütmekteyim. Günümüzde jokeylere özelleşmiş fizik tedavi çalışmaları yok denecek kadar az olduğunu fark ettim ve meslek hayatımı bu yönde ilerletmek istemekteyim. Yaptığım çalışma sonucunda jokeylerin el bileği sakatlıklarının önüne geçebilecek bir zemin oluşturabilme hedefindeyim. Projemde sırasıyla her iki el için de eklem hareket açıklığı, kavrama kuvveti, vibrasyon duyusu, reaksiyon hızı değerlendirme parametrelerini içermektedir. Daha önce binicilik tecrübesi edindim. El bileğinin doğru pozisyonu (federasyonun yayımladığı binicilik üzerine olan kaynaktan da her türlü bilgiyi teyit ettim) ve devamlı maruz kalınan vibrasyon (at üzerinde titreşimler, sallanmalar) parametrelerini baz alarak; hedef kas gruplarına Kinezyo bantlama yapmanın, kasın hareketini gerçekleştirmede destek sağlayacağı bir pozisyonda bantlama yaparak biniciye konfor sağlatmak hedefindeyim. El bileği ağrısı olan binicilerde ağrıyı minimum seviyeye indireceğine inanmaktayım. Literatürde başka spor branşlarında, farklı bölgelere yapılan bantlamalarla hem ağrı hem de performans yönünden başarılı sonuçlar elde edildiği kanıtlanmıştır.

Yapılan değerlendirme günlük antrenmanlarına başlamadan önce ve sonrasında olacak şekilde 2 defa yapılacaktır ve her değerlendirme ortalama 7 ila 10dk sürmektedir. Yapılan değerlendirmelerin ve yapılacak olan bantlamanın hiçbir şekilde zararı ve engel teşkil eden bir durum yoktur. Projemi kanıtlayabilmem için daha çok kişi üzerinde çalışmamı yapmam gerekmektedir. Bu çalışmanın başarılı olabilmesi için el bileği aktivitesinin daha sık olduğu örneğin atla dayanıklılık, uzun km koşucular veya engel atlayan biniciler gibi profesyonellerle çalışmam gerekmektedir. Hali hazırda değerlendirdiğim biniciler mevcut ancak profesyonellik düzeylerinin yüksek olması, çalışmamın kanıt düzeyi için çok önemlidir. İleride de jokeylerle çalışabilmek adına da sizlerden bana yardımcı olmanızı saygılarımla arz etmekteyim.

Çalışmamda değerlendirmem gereken 24 jokeye ihtiyacım vardır. Değerlendirmek için tüm malzemeler de bende mevcut yalnızca jokeylere ulaşmam çok önemli. Bu konuyla alakalı bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla…

Begüm ÖZDEMİR

Ek-1: Etik Kurul Onayı  

Ek-2: Uygulanacak Bantlama Örneği 

Tema Tasarım | AnatoliaWeb