Ana Sayfa Son Dakika, TJK dan Haberler 2 Kasım 2021 932 Görüntüleme

Tahir Polat Koşusu’nu Kızıltuğ kazandı

Tahir Polat Koşusu’nu Kızıltuğ kazandı

1961 yılında hayatını kaybeden merhum yetiştirici ve binicilerimizden Tahir Polat adına gerçekleştirilen yarışın (KV-7/DHÖW) startı, Diyarbakır Hipodromunda saat 20.00’de verildi.

4+ yaşlı safkan Arap atlarına mahsus olarak koşulan mücadele, 1200 metre mesafe kum pistte gerçekleştirildi.

2021 yılı Tahir Polat Koşusu’nda, Reşat Arslan‘ın sahibi olduğu Kızıltuğ (Ben Anadolu – Zennan / Tamerinoğlu) jokeyi Ersin Kılık ile galibiyete uzandı. Anadolu Tarım İşletmeleri yetiştirmesi, Mehmet Gündüz‘ün antrene ettiği 9 yaşındaki kır erkek safkan, bu mücadeledeki başarılı performansıyla kariyerinin on altıncı birinciliğini elde etti.

Son derece keyifli bir mücadeleye sahne olan koşuda Özerdinç (Kara Yağız – Safican / Kuruşbey) ikincilikle pistten ayrılırken, Kılavuzağası (Yılmazer – Emocan / Hacıbey.1) üçüncü, Poyrazyeli (Kaizbert – Ahusel / Devirhan) dördüncü, Harun Baba (Kaizbert – Deltan Gül / Savabey) da beşinci sırada yer aldı.

Koşunun galibi Kızıltuğ için bitiriş derecesi 1.27.71 olurken, farklar Baş – 2 Boy – 1/2 Boy – Baş şeklinde sonuçlandı.

Yarışın ardından düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi adına antrenör Mehmet Gündüz’e kupasını merhum Tahir Polat‘ın torunu Ayşenur Polat verdi.

Törene Diyarbakır Hipodrom Müdürü Yılmaz Çelik ve davetliler de katıldı.
 

Tahir Polat

1881 yılında Kerkük’te doğan Tahir Polat, küçük yaşta babasının hediye ettiği Arap atıyla biniciliğe başladı. Genç yaşta mesleğin tüm inceliklilerini öğrenerek iyi bir binici olan Tahir Polat, Kerkük’de düzenlenen at yarışlarında gösterdiği başarılarla tanındı. 1918 yılında İngilizlerin Musul ve Kerkük’ü işgali sırasında Osmanlı Ordusu’na katılarak İngilizlere karşı savaştı. Ancak bir süre sonra işgal altındaki Kerkük’ten ayrılıp, Diyarbakır’a yerleşti. Diyarbakır’da at yetiştiriciliği ve binicilikle uğraşan Tahir Polat’ın yetiştirdiği başarılı atların ünü tüm bölgeye yayıldı. Bu sayede Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında yaptığı Diyarbakır seyahati sırasında köşke davet edilen Tahir Polat, Atatürk ile görüşme imkanı buldu. Diyarbakır ve çevresinde mahalli at yarışlarının düzenlenmesine öncülük etti. Yetiştirdiği atlara bizzat kendi binerek birçok yarışta birincilik kazanan Tahir Polat, Diyarbakır’da düzenlenen yarışların yanı sıra İstanbul, İzmir, Hindistan ve Bağdat’ta da düzenlenen yarışlara da katıldı. Cumhuriyet Dönemi öncesi ve sonrasında Türkiye’de düzenlenen at yarışları ve at yetiştiriciliğinin öncülerinden olan, 1961 yılında aramızdan ayrılan değerli yetiştirici ve binici Tahir Polat’ı adına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.

Etiketler:
Tema Tasarım | AnatoliaWeb